Mutlu Bir Emeklilik Bu 30 Harika Fikirle Çok Kolay

Paylaş
  • 1
    Share

Emeklilik, yaşlılık mıdır, bankamatiklerin önünde sıra beklemek midir, tüplü televizyon cumhuriyetinde yaşamak mıdır, hiçbir şey üretmeden hazırdan yemek midir, dünyayı dolaşmak mıdır, inzivaya çekilip ölümü beklemek midir yoksa yıllarca çalıştıktan sonra artık kazanılan bir hak mıdır?

Yıllar süren eğitimimizi meslek seçimimiz üzerine kurarız. İş edinebilmek ve sürdürebilmek için yoğun emek harcarız. İşimiz hayatımızın büyük bir kısmını doldurur. Çalıştığımız yıllar boyunca çalışma hayatının yoruculuğundan, kendimize ve sosyal çevremize zaman ayıramadığımızdan yakınırız. Hep emekliliğimizi bekler, emekli olunca da hayatımızda radikal değişiklikler yapacağımızı (bir sahil kasabasına yerleşme, uzun tatillere çıkma gibi) hayal ederiz.

Ancak emeklilik günü gelince hayal edilenler tümüyle gerçekleşemeyebiliyor.

Emeklilik dönemi evde geçirilmesi gereken, içi bir türlü doldurulamayan uzun ve sıkıcı günler haline dönüşebilir.

 
The API for 500px.com is no longer available for public use.
Emeklilik döneminde depresyona girmemek için yapılabilecekler:

  • Tercihlerinizde net olun: Emeklilik yaşlılığa geçiş değildir. Sadece aktif çalışma hayatının durum değiştirmesidir. Emeklilik sonrasında da hala çalışabilir, tam zamanlı olmayan işlerle uğraşabilirsiniz. Umutsuzluğa kapılmamak için tercihlerinizi gözden geçirin.
  • Aktif olun: Belli bir günlük programa bağlı kalmak kendinizi iyi hissetmenizi sağlar. Örneğin; her sabah belli bir saatte kalkabilir, yürüyüş yapabilir, gazete okuyabilir ve kahvaltı edebilirsiniz.
    Spor Yaparken Kalp Krizinden Kendini Koru

Hizli_yurume

  • Hayattan elinizi çekmeyin: Kendinize yeni meşguliyet alanları yaratın. Emeklilik dönemi evde geçirilmesi gereken, içi bir türlü doldurulamayan uzun ve sıkıcı günler haline dönüşmesin!
  • Sosyal çevrenizi koruyun: Dostlarınızdan uzaklaşmamaya çalışın.Bölgenizdeki bazı diğer emeklilerle tanışın. Yalnızca takılmak için günlük ve haftalık planlar yapın.
  • Hobiler edinin: Hobisi veya uğraşacak bir şeyleri olmayanlar hayattan zevk almamaya ve dolayısıyla erken yaşlanmaya başlarlar. Balık tutma, bisiklete binme, bahçede çalışma, resim yapma, fotoğrafçılık ya da hatta yalnızca iskambil oynama gibi yeni hobiler edinin. Araştırmalar aktif hobilerin insanların ölüm riskini 30% azalttığını, kalp krizi riskini düşürdüğünü gösteriyor.
  • Zihinsel uğraşlar bulun: Zihninizi dinç tutmak için bulmacalar çözebilir veya kelime oyunları oynayabilirsiniz. ”İşleyen demir ışıldar” mantığı vücudunuz için olduğu kadar zihniniz için de geçerlidir.
    Resimde Kaç Üçgen Var? – Haftanın Süperzeka Bulmacası 1
  • Seyahat edin: İlle de çok uzaklara gitmeniz veya pahalı tatiller yapmanız gerekmez. Yakın çevrenizde de çok güzel imkânlar bulabilirsiniz. Yaratıcılığınızın sınırlarını zorlamanın vakti geldi!11_sokakagzi.jpg
  • Hayatınızda kalan diğer yarımları tamamlayın: Yarıda bırakılmış eğitimleriniz varsa bunları tamamlayabilir ya da yeni bir eğitim programına başlayabilir veya sadece eğlence olsun diye lisan, dans, resim gibi dersler alabilirsiniz.
  • Gönüllü işlerle uğraşın, öğretin: Sadece bir şeyler başarmış olma ve kendinizi hâlâ işe yarıyor hissetmenin ötesinde topluma da yaralı olursunuz. Bunun için okullar, hastaneler, müzeler, kütüphaneler ve sosyal yardımlaşma kurumlarını her yerde bulabilirsiniz.
    Emeklilikte Öğrenci Olmak – Halk Eğitim Merkezleri
  • Emeklilik provası yapın: Boş zamanlarınızda ne yapmak istiyorsanız bunları planlayın. Hafta sonlarında ve tatilde bu planların provasını yapın. Yavaş yavaş çalışma saatlerinizi veya sorumluluklarınızı azaltın. Emekliliğinizi üretken hale getirmeyi istiyor musunuz, yoksa ”Yeter artık dinlenip hobilerimle uğraşacağım” mı diyorsunuz, düşünün.
  • Ev hayatınızla ilgili düşüncelerinizi gözden geçirin: Mesela emekli olduğunuzda gününüzü eşinizle geçirmek işlerinizi kolaylaştırır mı, yoksa zorlaştırır mı? Bu durumu iyice tartın ve ona göre hobiler bulun.
  • Yol haritanızda değişiklikler için esnek olun: Eğer kimliğiniz, kişisel itibarınız ve sosyal çevreniz, kariyerinize yakından bağlıysa, emekliliğe uyum konusunda zorlanabilirsiniz. Bu durumda; kendinize başarı ve statü ruhu verecek yeni yollar keşfetmeye çalışmalısınız.
  • Hayat muhasebesi yapın: ilk altı ayı boyunca amaçsızlık, huzursuzluk, endişe ve hafif depresyon hissetmek veya geçmişin muhasebesini yapmak, pek çok kişi için normaldir.

hong-kong

  • Evinizi tekrar şekillendirin. Zamanınızı gelişmeler yapmak için kullanın. Evinizdeki eşyaları düzenlemek kadar basit ya da eve yeni bir alan eklemek kadar büyük olabilir bu. Şimdi zamanınız var dolayısıyla değişiklik yapmayı kendiniz öğrenin.
  • Şehir dışına,köye ya da kasabaya, taşının. Şehir trafiğinden, gürültüsünden ve masraflarından bıktınız mı? Şehir dışına taşının. Artık bir işe gereksiniminiz olmadığına göre istediğiniz yerde yaşayabilirsiniz. Yeni yerinizi bir bahçe yapmak ya da hayvan yetiştirmek için kullanabilirsiniz.
  • Şehre taşının. Yaşamın bütün gerekliliklerini birkaç blok ötede mi bulmaya gereksiniminiz var? Kente taşının. Evinizi küçültün ve sanatın ve kültürün en iyisini deneyimleyebileceğiniz metropolün aktif bir üyesi olun.
  • Bir iş kurun ya da yarı zamanlı çalışın. Şimdi kariyeriniz bittiğine göre, hep istediğiniz bir işe başlayın. Kariyer deneyiminizi bir danışmanlık firması kurmak ya da var olan yarı zamanlı işinizi tam zamanlı bir girişime dönüştürmek için kullanın.
  • Halka hizmete girin. Politik işleyişlere dahil olarak toplumunuza hizmet edin. Yerel bir temsilci ya da okul kurulu üyesi olun.
  • Aile ziyaretleri yapın. Uzak ya da yakındaki aile üyelerini ziyaret etmeye daha fazla zaman ayırın.  Köklerinizi araştırın ve varlığını bile bilmediğiniz akrabalarınızı bulun.
  • Bebek bakın. Serbest  zamanınızı ailenize yardım etmede ya da etrafınızda bebek bakımı servisine gereksinimi olanlar için kullanın. Bu eğer ihtiyaç varsa fazladan para kazanımını bile sağlar.
  • Mentor olun. Danışmanı olacağınız bir genç bulun. Pek çok genç insan deneyimli ve başarılı birinden öğrenme şansına bayılır. Haftanızdan biraz zaman ayırarak başka birinin yaşamını değiştirmek için  kullanın.
  • Okuyun. Günlerinizi okumaya zaman bulamadığınız kitapları okumaya harcayın. Bütün klasikleri okumayı ya da bir kitap kulübüne katılmayı ve tutkunuza sosyal bir unsur katmayı amaçlayın.
    2000’lerin En İyi Türkçe Kitapları ile Zihninizi Besleyin

2123-puslukapakonkck.jpg

  • Bir kitap yazın. Kitap yazmak zaman alır. Şimdi çok zamanınız var. Bir roman, yemek kitabı, bir rehberlik kitabı ya da hatta anılarınızı bile yazın.
  • Blog yazmaya başlayın. Blog öğrenin  ve emeklilik deneyimlerinizi online paylaşın.  Geçmiş kariyerinizdeki deneyiminizi ya da sahip olduğunuz bir hobiniz konusundaki bilgileri paylaşabilirsiniz. Eğer boş zamanlarınızı birikimlerinizi paylaşarak değerlendirmek ve başkalarının takdirini kazanmak isterseniz sitemizde de yazar olabilirsiniz. Üye olun ve isteğinizi ‘Hep Genciz Hakkında’ sayfasındaki iletişim formundan bize iletin.
  • Yeni bir dil öğrenin. Eğer emeklilikte dış ülkeye bir yolculuk planınız varsa dil öğrenmeye zaman ayırın. Uzun tatilinizde çok işinize yarayacaktır ve zihninizi keskin tutacaktır.
  • Bir enstrüman çalmayı öğrenin. Piyano, gitar ya da tercih ettiğiniz bir enstrümanı çalmayı öğrenin, dersler alın. Bir dahaki bir araya gelişinizde ailenizi yeni müzik yeteneğinizle etkileyeceksiniz.
  • Yeni bir spora başlayın. Yeni bir atletik amaç edinmeyle mücadele ederek aktif kalın. Bir fitness grubuna katılın. Yeni aktif yaşam tarzınıza bağlı kalmak ve kendi fitness amaçları için uğraşan diğer bir gruba katılın.
    Spor Yaparken Kalp Krizinden Kendini Koru
  • Hiçbir şey. Emekliliğinizi kazandınız. Gidin hiçbir şey dahil olmak üzere istediğinizi yapın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!