Orta Yaşlarda Mutlu, Güçlü Olmanın ve Genç Kalmanın 8 Yolu
Orta yaşlarda genç kalmanın yollarından biri yeni şeyler denemek, bir şeyler öğrenmek ve hata yaparak hatalardan ders almaktır.
2 yıllık araştırması ve 400 kişi ile yaptığı görüşmeler sonrasında araştırmacılar orta yaşların en iyi nasıl yaşanacağı konusunda önemli fikirler edinmişler. Bu fikirlerin bazılarını aşağıda sizinle paylaşıyoruz.
Kısa vadeli mutluluk yerine uzun vadeli anlamlı hedefler edinin. Bu yöntem sizi her ikisine de kavuşturur
Aristotle iyi hayat hakkında konuştuğunda anlamlı hedeflerden bahsetmiş: iyi çocuklar yetiştirmek, maratonlara hazırlanmak gibi. Bu tip uzun vadeli anlamlı hedeflerin kısa vadeli iyi bir kebap yemek, sahilde takılmak gibi kısa vadeli mutluluk getirecek hedeflerin üzerinde olmasını öğütlemiş. Bu akıl ve fiziksel sağlığınız için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biri.
En önemli olanı seçin
Harvard’lı bilim adamı Clayton Christensen kısa vadede getirisi olan aktivitelerin (mesela iş) uzun vadeli fakat daha zor olan aktivitelerin (mesela evliliğin iyi gitmesi için çaba sarfetmek, çocuklarla ilgilenmek) önüne geçtiğini ve yıpratıcı olduğunu söylüyor. İşinde ilerlemek için çok çalışıp ailesini ihmal edenlerin mutluluğu es geçtiğini gözlemlenmiş.
Korku ve ölçülü riske yönelin. Rutini bırakın
4o’lı yaşlara geldiğimizde yaptığımız işte ustalaşmış oluruz. Risk almadan emin bir şekilde işimizi devam ettirebiliriz rutine düşmek pahasına. Harvard profesörü Howard Stevenson iş hayatındaki en büyük tehlikenin risk almamak olduğunu söylüyor. Bu davranış gerileme ve tiksinmeye yol açıyor diyor.
’20 yıllık tecrübe ile 20 yılda kazanılmış 1 yıllık tecrübe farklı şeyler’
diyor Stevenson. Bunun yerine bilinçli olarak yeteneklerinizi, tecrübenizi geliştirmeye çalışın. Kendinize düzenli olarak şunu sorun
‘Kalan bu güzide günlerimi en iyi şekilde ve bir amaca hizmet edecek şekilde nasıl kullanırım?’
Hayatın her etabında bir alanda çaylak (amatör) olun
Yeni şeyler denemek ve hatalar yapıp onlardan öğrenmek sizi genç tutar. Her zaman hayatınızda değişen birşeyler olsun. Hele ki bu aktiviteler etrafınızdakilere yardım etmenizi sağlarsa daha da iyi olur deniyor.
Engelleri fırsat olarak görün
Kötü olaylar hayatta arka arkaya gelebilir: eşi kaybetmek, evliliğin bitmesi, anne ya da babayı kaybetmek, işten çıkarılmak, sağlık problemleri. Ancak araştırmalar gösteriyor ki bu tip travmalar yaşamayan insanlar yaşayanlara göre çok daha çabuk strese girebiliyorlar. Araştırmalara göre bu tür travmalar bize perspektif veriyor ve çabuk toparlanmamıza yardımcı oluyor. Başka insanların kendilerinin toparlanmasına yardım etmesine i̇zin verenler bu tip durumlarda daha hızlı toparlanıyorlar. Yardıma ihtiyaç olduğunda bağımsız kalmaya çalışanlar maalesef bu toparlanmalar da zorlanıyorlar. Engellerle karşılaştığınızda kendi karakterinizin kuvvetli yönlerini kullanmakta önemlidir.
Dikkatinizi verin: Evliliğin en büyük düşmanı karşılıklı ihmal ve sıkıntıdır.
Beyin değişikliği, yenilikleri ve süprizleri sever. Dolayısıyla evlerinize otopilota almak ve rutin yaşamaya başlamak çok iyi bir fikir olmayabilir. Doğa yürüyüşleri ne çıkın, daha önce gitmediğimiz yerlere tatile gidin, beraber yeni hobiler edinin. Bunun işine yaramayacağını düşünseniz de, çıktığını seyahatte her şeyi ters gitse de sonuçta yüksek ihtimalle evliliğinizin daha iyiye gittiğini görebilirsiniz.
Aşağıdaki yazılar da ilginizi çekebilir:
Mutlu Bir Emeklilik Bu 30 Harika Fikirle Çok Kolay
Köyden New York’a Sanat! İlkokul Mezunu, 60 Yaşındaki Ödüllü Yönetmen Ümmiye Koçak
Orta Yaş Ne Zaman Biter? Yaşlılık Kaç Yaşında Başlar? Ama Neden?
Günde 10 Bin Adım Yürü, Genç ve Zinde Kal, Kilo Ver, Uzun Yaşa!
Kaynak: NPR, çeşitli