İstanbul’da Ücretsiz Aktiviteler, Gezilecek Yerler
İstanbul’da yapılacak şeyler pahalı gibi görünse de, ücretsiz olarak da şehrin tadını çıkarmamız mümkün! Çünkü dünyadaki bazı güzellikler aslında yüksek bir bütçeye ihtiyaç duymayabiliyor.
Tura çıkın
İstanbul dünyadaki en kalabalık şehirlerden birisi bu yüzden şehir turu için bir rota ayarlayın. Yüksek fiyatlı tur şirketlerindense, Yeni Jenerasyon Tur gibi şirketlerle ücretsiz tura çıkın. Bu arkadaş canlısı, yerel, çok dilli rehberler, sizi alır ve İstanbul’un en iyi yerlerinde ve cazibe merkezlerinde rehberlik ederler.
Bahsedilen yerlere, efsanevi eski kitapevlerinde antik İslam hat sanatına bir bakış, aslında Bizans katedrali olan, sonradan camiye dönüştürülen ve en sonunda ise müze olan Ayasofya da dahildir. Hergün eski şehrin Sultan Ahmet parkında sabah 10:45’de başlayan tur, 2.5 saat sürer ve sizden herhangi bir ücret alınmaz.
Farklı ortamıyla Cihangir Mahallesi’ni görün
Beyoğlu bölgesinin kalbindeki Cihangir, Fransız mimarisi ve bunu izlemek isteyenler için gidilmesi gereken bir yerdir.
Herhangi bir öğle öncesinde muhtemelen modern İstanbulluların sokaklardaki dini ritüellerini uygulayışlarına denk gelebilirsiniz. Hemen yakınındaki eski sakin Sultanahmet ilçesine karşın, burası farklı sokak müzisyenleriyle ve renkli yapılanmasıyla daha canlı bir yerdir.
Burnunuzun sizi Mısır Çarşısı’na götürmesine izin verin
Gezmeye değer bir çok markete sahip İstanbul’da hiç şüphesiz ki bizim favorimiz Eminönü’ ndeki 400 yıllık Mısır Çarşısı’dır.
Renkli koridorlarında dolaşıp, binlerce egzotik kokuyu koklayarak yürüdükçe, Avrupa’nın batısının Asya’nın doğusuyla birleşen baharatlarıyla Çarşı’nın, şehrin etnik yapısını nasıl yansıttığına şaşıracaksınız.
Eğer daha fazla gezmek istiyorsanız köprüden yukarıya yürüyün ve Beyoğlu’nun ünlü İstiklal caddesine gidin. Çok tutulan ıslak hamburgerleri tatmak ve Çiçek pasajındaki kalabalık, yüksek sesli tavernalara gitmek için gelen binlerce insanla bu mükemmel cadde sık sık İstanbul’un kalbi olarak anılır.
Galata Köprüsü’nü geçin
Zamanında Altın Boynuz nehrinde duran diğer 4 köprünün yerine gelen ve 1994’de monte edilen Galata Köprüsü 16 asırlık Bizans ve Türk tarihini sembolize eder. Çoğu insan köprüyü tramvay ya da araba ile geçer ama 490 metrelik yürüyüş yolu bu büyük kentin kıtalararası günlük hayatından müthiş bir kesit sunar.
Köprüde durun ve yerel balıkçıların gün doğumundan gün batımına kadar olan avlarından kesitler izleyin, yerel kişilerle tavla oynayın ya da alt kısımdaki marketlerde zaman geçirin. Ve tüm bu arada köprüden şehri panoramik şekilde izlemeyi kesinlikle unutmayın.
Yeni Cami’de yalnızlığı arayın
Tam da Galata Köprüsü’nün ayağındaki Yeni Cami, İstanbul’un Yeni Camisi olarak bilinir. Adının sizi yanıltmasına izin vermeyin çünkü bu şaheserin tarihi 1597’ye kadar gider ve bu, onu tüm şehir içinde en eski ve önemli yerlerden biri yapar.
Şehir karmaşasından kurtulabileceğiniz bir yer olan bu cami, mermer ve altın kolonlar tarafından desteklenir ve 17. yüzyıldan kalma yeşil, beyaz ve mavi İznik çinileriyle süslenir. İstanbul, gözlerinizi alamayacağınız bir çok imparatorluk mimarisiyle doludur ama çok azı bunun kadar ihtişamlıdır.
Müze gezileri
İstanbul’da ziyaret edebileceğiniz bir çok müze ve sanat galerisi bulunmaktadır. En iyisi ise Pera Müzesi‘dir. 2005’de açılan müze, ‘Oryantalist çizimler’, ‘Anadolu tartıları ve ölçütleri’ ve ‘Kütahya çinileri ve seramikleri’ adındaki 3 kalıcı koleksiyonuyla başarılı şekilde şehrin zengin kültürel mirasını yaşatır.
Çok katlı galeri ayrıca Rembrandt, Picasso ve Kahlo gibi uluslararası sanatçıların sergilerine de ev sahipliği yapar. Normalde müzeye giriş 15 liradır ama buraya cuma akşamları 18:00-22:00 arasında ücretsiz girebilirsiniz.
Ve eğer biraz daha eğlenceli ve öğretici birşeyler istiyorsanız SALT şehrin ekonomik zemini ve mimari stillerini öğrenebileceğiniz iki enstitüsü ile sizin için en uygun bir yerdir. Beyoğlu ve Galata’da bulunan bu iki güzel yer, sinema ve büyük sanat galerisine ve büyüleyici sanat işlerine yakın olmakla birlikte sizin için bir araştırma merkezi olmaktadır ve her zaman ücretsizdir!
Adalar’da güneşe doyun
Eğer şehrin karmaşası size çok gelirse Marmara Denizi’nin 20 km güneydoğusunda bulunan 9 Prens adasından birine bir günlük geziye kaçabilirsiniz ki aslında yerel halk tarafından “Adalar” olarak isimlendirilmişlerdir.
Ama hepsinin en iyisi Heybeliada’dır. Bu küçük adada mükemmel küçük sahiller ve doğa yürüyüşü meraklıları için açık, yeşil dağlık araziler vardır. Aslında bu gezi kesinlikle maceraseverlerin hoşlanacağı türden bir gezi olabilir çünkü adada otomobil yasak olduğundan ziyaretçiler ya yürüyerek ya da eski usül faytonlarla gezmek zorundadırlar.
Gününüzü para harcamadan keşfe çıkarken sadece Kabataş iskelesinden gün doğumundan geceye kadar çalışan dönüş feribotu için sadece 12 lira civarında bir ücret ödemeniz gerekecektir. Tamamen ücretsiz değil ama el yakmayacak bir ücrete güzel bir gezide bulunmuş oluyorsunuz.
Ortaköy’de Birşeyler İçin
Uzun bir keşif gününden sonra eğer İstanbul’un kalbinde hayatın canlı bir şekilde yaşandığı yerde olmak isterseniz, işte o zaman Ortaköy’den başka bir yeri düşünmeyin. Gün içinde insanlar Ortaköy Cami’ne bakarlarken, birden ortaya çıkan bazı sanatçılar da yaptıkları eserlerini sokaklarda satmaya çalışırlar.
Gece ise rüzgarlı hava bir çok havalı gece kulübünü daha da cezbedici yapıyor. Dünyaca ünlü olan, Anjelique‘in girişi ücretsiz olsa da, içeceklerin pahalı olduğunu hatırlatmak isteriz.
Eğer tüm gece partilerde takılmak istemezseniz Ortaköy gece gezmesi için çok iyi bir yerdir. Marmara Denizi’nin esintisiyle ve şehrin göz alıcı altın gibi suya yansıyan parlaklığıyla İstanbul’da günü bitirmek için mükemmel, hatta romantik bir yerdir. Unutmamak gerekir ki bazen bu hayattaki en mükemmel şeyler gerçekten ücretsiz olabiliyor.
Müzeler
Sakıp Sabancı Müzesi / Emirgan
İstanbul’un eşsiz güzellikteki manzarasına sahip olan Sakıp Sabancı Müzesi sadece Çarşamba günleri tüm halka ücretsizdir. Diğer günler ücretli olan müze Çarşamba günleri sabah saat 10:00 ile akşam 20:00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir. Müze diğer günler 10:00 – 18:00 arası ve bayramların ilk günü ile 1 Ocak’ta ziyarete kapalıdır.
Türkiye İş Bankası Müzesi / Eminönü
Türkiye İş Bankası Müzesi, Eminönü’nde 2007 yılından bu yana aralıksız olarak ziyaretçilerine kapılarını açmaktadır. Bu ücretsiz müzede Türkiye İş Bankası’nın kuruluş dönemine doğru zamanda bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Müze içerisinde ayrıca bankanın geliştirdiği ve banka tarihine dair pek çok eseri inceleyebilirsiniz. Müze, tıpkı dünyadaki diğer müzeler gibi pazartesileri, bayramların ilk günü ve 1 Ocak dışında her gün 10:00-18:00 saatleri arasında gezilebilmektedir.
Mehmet Arsay Otomobil Müzesi / Halkalı
1920 ve 1970 yılları arasında üretilmiş olan toplam 50 adet klasik otomobilin sergilendiği bir müze İkitelli – Halkalı’da. Tamamen ücretsiz olan bu klasik araba müzesi sadece cumartesi ve pazar günleri sabah 10.00 ve akşam 17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.
Galatasaray Müzesi / Beyoğlu
Tarihte ilk önce 1911 yılında İstanbul Kalamış’ta kurulan bu müze, Ali Sami Yen’in imzasını taşımaktadır. Sadece Galatasaray takımı taraftarlarının değil herkesin görmesi gereken Galatasaray Müzesi, 2000’li yıllarda Beyoğlu’nda bulunan tarihi Galatasaray Lisesi’nin içine taşınmıştır. Müzede tam 2000 tane kupa vardır ve her birini tek tek inceleyebilirsiniz. Bu ücretsiz müze sadece pazartesi günleri kapalıdır. Diğer günler de sabah 10:00 ile akşam 18:00 saatleri arasında ziyarete açıktır.
Sirkeci Garı Müzesi / Fatih
Halk arasında İstanbul Demiryolu Müzesi olarak da bilenen müzenin ziyarete açılış tarihi 2005 yılına kadar uzanmaktadır. Sirkeci Garı içerisinde ziyaret edilebilen bu müzede TCDD’nin kuruluşundan günümüze kullandığı demiryolu aletleri, haberleşme cihazları, tarihe tanıklık eden çeşitli fotoğraflar ve daha birçok eşya yer almaktadır. Pazar, pazartesi ve resmi tatil günlerinde kapalıdır. Bu günlerin dışında müze her gün sabah 09.00’da açılıyor ve akşamları da 17.00’ye kadar ücretsiz olarak gezilebiliyor.
İstanbul Modern / Karaköy
Karaköy’de bulunan İstanbul Modern Sanat Müzesi, sürekli ve güncel etkinliklere sahne oluyor. İstanbul Modern, sadece perşembe günleri sürekli eserler bölümü ve değişen güncel eserler bölümü olmak üzere ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir. Pazar ve Perşembe günleri 17:00’de Türkçe yapılan rehberli turlar ücretsizdir. Bu turlar en az 4, en çok 20 kişilik gruplar halinde yapılmaktadır. Unutmadan hemen hatırlatalım birey ya da grup halinde katılabileceğiniz bu ücretsiz turlar için önceden rezervasyon yaptırmanız şarttır.
Pera Müzesi / Beyoğlu
Beyoğlu – Tepebaşı’nda yer alan bu müzede koleksiyon sergileri ve sürekli sergiler vardır. Cuma günleri ‘Uzun Cuma’ olarak adlandırılmaktadır. Pera Müzesi’nde her Cuma 18:00 – 22:00 arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilmesinden dolayı, Uzun Cuma adını almıştır. Müze; özel günler olarak sayılan dini bayramların ilk günü ve 1 Ocak’ta ziyarete kapalıdır.
Sait Faik Abasıyanık Müzesi / Burgazada
Edebiyat dünyasının ünlü isimlerinden Sait Faik Abasıyanık’ın müzeye çevrilen evi ücretsiz olarak ziyaret edilebilmektedir. Kitaplarının telif hakkını ve mal varlığını Darüşşafaka Cemiyeti’ne bağışlayan Türk edebiyatının değerli ismi Sait Faik Abasıyanık, Burgazada’da yaşadığı bu köşkte birçok eserini kaleme almıştır. Müze evlerden biri olan Sait Faik’in yaşadığı bu köşkte; yazarın giysileri, notları, anıları, kullandığı eşyalar gibi pek çok detay sergilenmektedir.
Cumhuriyet Eğitim Müzesi / Fatih
1998 yılında ziyarete açılan Cumhuriyet Eğitim Müzesi, günümüzde Sultanahmet Endüstri Meslek Lisesi’nin bahçesindeki Tarihi Kılıçhane binasında meraklılarına kapılarını açmaktadır. Bu müze cumartesi ve pazar günleri hariç hafta içi her gün ziyaret edilebilmektedir. Ziyaretçilerini adeta zamanda bir yolculuğa çıkaran müze, Cumhuriyet dönemi Türk eğitim tarihini gözler önüne sermektedir. Müzede ayrıca Cumhuriyet öncesi resimler, okul künye defterleri, çeşitli dönemlere ait diplomalarla, gazete kupürleri sergilenmektedir. Müzenin en dikkat çeken parçası, Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk harflerinin ilk kez yazdığı kara tahtanın bir benzeri…
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müzesi / Bakırköy
Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Müzesi; 2008 yılında hastanenin tarihi gelişimi, tarih boyunca içinde tamamı Cumhuriyet dönemine ait olan ve hastanede kullanılan tıbbi veya kişisel malzemeler, teşhis ve tedavi aletleri gibi pek çok ilgi çekici eşyayı ücretsiz olarak sergilenmektedir. Müzede koleksiyonunun ancak bir bölümü sergilenebilmektedir.
Kaynak: momondo, nerdekal