En Sağlıklı Meyve Zeytin, Meyve Suyu da Zeytinyağı – Canan Karatay
Yağsız yediğimiz için hastalıklar arttı, Canan Karatay
Prof. Dr. Canan Karatay’dan tüyolar: Yağsız yediğimiz için obezite ve kanserler mantar gibi çoğaldı.
Prof. Dr. Canan Karatay, ülkemizde son yılların en konuşulan ve tartışılan isimlerinden biri. Bir diyetisyen değil; iç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı. Ancak beslenme ile ilgili öyle şeyler söylüyor ki, birdenbire gündemin en tepesine oturmayı başarıyor. Zaten kendisi de ikide bir hatırlatıyor “Ben diyetisyen değilim. Derdim ‘yaz geldi hadi zayıflayın da mayolarınıza girin’ diye öğütler vermek değil. Ben sağlıklı yaşamak için neler yenmesi, nelerin de yenmemesi gerektiğini anlatıyorum…” Verdiği beslenme tavsiyelerinden dolayı birçok tıp adamının kara listesinde. Neden mi? Bilim dünyasının yıllardır obezitenin, kanserin ve kalp hastalıklarının kaynağı olarak gösterdiği yağları beslenmede serbest bırakıyor. Hem de öyle böyle değil. “Bol bol yağ yiyin” diyor. Hatta daha da ileri götürüyor ve şöyle ekliyor
Yağ yemezseniz şişmanlarsınız; yağ yiyerek zayıflayabilirsiniz
Ekmeği Az Yiyin
Her beslenme uzmanının adeta kutsal bir öğreti gibi tekrarladığı beslenme piramidini (ki bu piramitte en çok tüketilecek gıdaların karbonhidratlar, en az tüketilmesi gereken gıdaların da yağlar olduğu söylenir), kendi geliştirdiği Karatay Beslenme Piramidi’nde tamamen ters yüz ederek en çok yağların, ekmek, pilav, börek gibi karbonhidratların ise en az tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Jinekologların her gebeye yaptırdığı ve gebelik diyabetini ortaya çıkarmayı hedefleyen şeker yükleme testinin, anne karnındaki bebekleri zehirlediğini ve kesinlikle yapılmaması gerektiğini her mecrada anlatıyor. Bütün bunları söylerken bir taraftan ünlü profesörlerin eleştiri oklarına hedef oluyor, diğer taraftan ise katıldığı televizyon programları garantili reyting rekorları kırıyor; kitapları yüzbinler satıyor.
Geçtiğimiz hafta, beslenmeyle ilgili enteresan bir haber ajanslara düştü. Bu habere göre, ünlü TIME dergisi, kapak yaptığı “tereyağı” konusuyla Canan Karatay’ın yağla ilgili sözlerini doğru çıkarıyordu. ABD’nin saygın dergisi TIME’ın Haziran baskısında ABD’de son 40 yıldır kronik boyutlara varan kilo problemlerini düşük yağlı diyetlerin artırdığı ve yağ tüketiminin azalmasına bağlı olarak birçok sağlık probleminin de arttığı belirtiliyordu. Biz de Prof. Dr. Karatay’ı bir hafta sonra Londra’da katılacağı uluslararası beslenme toplantısı ve 2 ay sürecek olan yaz tatiline çıkmadan hemen önce yakaladık. TIME’daki haberi sorduk. Karatay’ın yanıtı gayet netti: “Ben bunları senelerdir anlatıyorum. TIME’da çıktı diye bu bilgiler kıymetli oldu. Ne yazık ki, senelerdir beni tenkit eden; bana hücum eden meslektaşlarım, bu yazıyı görünce şaşırıyorlar. Oysa TIME, halka yönelik bir magazindir. TIME’a konuşan bilim adamlarının sözlerini ben 2011 yılındaki kitabımın önsözüne koymuşum hem de yine aynı kişinin ağzından. Beni eleştiren doktorlara söylüyorum. Bana inanmanız şart değil. Siz oturup bilimsel çalışmaları izleyin yeter…”
-Bilim adamları bilimsel gelişmeleri takip etmiyorlar mı diyorsunuz?
Evet bilimi takip etmiyorlar. Biz tıpta hâlâ 30-40 yıllık bilgilerimizi kullanıyoruz. Yeni bilgileri söyleyenler de akılları karıştırıcı; her ne demekse ezber bozan oluyor. Yeni gelişmeleri takip etmemiz lazım. Bilim çok ilerledi. 30-40 yıl önce insan vücudunda sadece birkaç hormon bilinirdi. Bugün bir sürü hormon ve enzim, hücrelerin yapısı ve bunların birbiriyle etkisi keşfedildi. Hastalarımıza yeni bilgilere göre yaklaşmamız lazım.
En sağlıklı meyve zeytin, en sağlıklı meyve suyu da zeytinyağıdır. İstediğiniz kadar yiyebilirsiniz
Prof. Dr. Karatay soğuk sızma zeytinyağının adeta ilaç gibi olduğunu söyleyerek “günde en fazla 2 çorba kaşığı yenmeli” şeklindeki sınırlamaların uydurma olduğunu söylüyor. Riviera (işlem görmemiş) olmayan zeytinyağının bol bol yenebileceğini ifade ediyor.
Zeytin altındır zeytinyağı altın suyu
TIME’ın anlattıklarının hepsi benim birinci kitabım olan, Karatay Diyeti’nde var. Ben bu kitabı, TIME’a konuşan bilim adamlarının çalışmalarını okuyarak yazdım…Prof. Dr. Canan Karatay, 1980’den sonra bütün yağların aynı kefeye konarak suçlandığını belirtti. Yağların bazılarının hasta ettiğini bazılarınınsa adeta ilaç olduğunu söyledi.
-Hangi yağlar sağlıklı hangileri sağlıksız?
Sağlıklı yağlar hepimizin bildiği köy tereyağı, iç ve kuyruk yağı ve zeytinyağıdır. Doğal sızma zeytinyağı en değerlisidir. Mısır özü, ayçiçeği yağı işlem görmedikleri, margarin haline getirilmedikleri zaman sağlıklıdır. Riviera yani işlem görmüş sıvı yağ iyi değildir. Mısırözü yağını, zeytinyağını cacığınıza, salataya çiğ olarak koyduğunuzda istediğiniz kadar yiyin. O sizin vücudunuzu koruyor. Ama siz mısırözü yağı ile kızartma yaparsanız trans yağ meydana geliyor. O yağdan kaçınmak gerekir. Kırmızı et; yağlı kuzu eti sağlıklıdır. Kuzu etini tavada yağda kızartırsanız kanserojen hale gelir. Eti işleme sokar, salam sosis yapar içine katkı maddesi koyarsanız kanserojen olur.
-Yağın kolesterolü yükselttiği bunun da kalp krizine yol açtığı bilgisi paylaşıldı bugüne kadar. Oysa siz kolesterolün zararlı olmadığını söylüyorsunuz.
Yağın, kolesterolü yükselten ve kalp krizinden öldüren bir düşman olarak ilan edilmesi, ilaç firmalarının ve endüstrinin işine geldi. Oysa kolesterolün kalp krizi yaptığı hiçbir zaman gösterilmemiştir. Zaten kolesterol diye bir hastalık yoktur. Aksine kolesterolü düşük olanlarda kanser, Alzheimer, kalp krizi görülmüştür. İşte TIME, bu sebeple “Bilim adamları neden halkı yanılttı?” diye soruyor. Son 30 yıl bütün dünyada, obezite, kalp hastalıkları, felç, Alzheimer ve kanser mantar gibi arttı. Ondan önce bu kadar yoktu. Neden? Yağsız yediğimiz için arttı, hastalıklar. Önce ‘kalp hastalığını yapan yağlardır; onun için yağsız yiyeceksin’ dendi. Diyet ürünler piyasaya sürüldü. Diyet ürünler, yağları alınmış buna karşılık kaybolan lezzeti tekrar kazandırmak için aşikar ya da gizli şeker eklenmiş gıdalardır. Toplum bu gizli şekerli diyet ürünleri yiyerek kilo almaya başladı. Kanserler ve kalp krizleri arttı.
-Zeytinyağını bol bol yiyebilirsiniz diyorsunuz ama günde 2 çorba kaşığından fazla yemeyin deniyor.
Uyduruyorlar. Zeytinyağının hiçbir zararı olamaz çünkü zeytinyağı ana sütünün aynısıdır. Tek farkla ana sütünde hayvansal kolesterol vardır, zeytinyağında bitkisel. Soğuk sıkım yani riviera olmayan, işlem görmemiş zeytinyağı zararlı olabilir mi? Zeytin altındır, zeytinyağı altınsuyu. Vücut için bu kadar değerlidir. Zeytinyağını düşük ısıda yapacağınız yemeklerde istediğiniz kadar kullanabilirsiniz. Ölçü belirtenler sadece bir şey söylemiş olmak için konuşuyor.
Canan Karatay'ın ramazan ve iftar konusundaki tavsiyelerini de okumak isterseniz tıklayın.
İftar Tavsiyeleri : Susuzluğa Karşı Turp
- İftara ve sahura bir bardak ılık su ile başlanmalıdır.
- Uzun süre boş kalmış olan midemizi korumak amacıyla ılık bir çorbayla devam edelim.
- Çorba ile birlikte, bir dilim pide ve tereyağı faydalıdır. Yanında önemli lif kaynağı zeytin istenildiği kadar yenilebilir.
- Sonrasında sulu ve etli tencere yemeğiyle devam edilebilir. Yemeklerin bol köy tereyağıyla pişirilmesi gün boyu yeterli enerjiyi de sağlar.
- Cacık, bol sızma zeytinyağı, doğal kaya tuzu ve naneyle hazırlanabilir. Kaya tuzu 84 minerali ile halsizlik hissetmeyi engeller.
- 1 kase yoğurt, yemeğin yanında nane eklenerek tüketilebilir.
- Salatalara eklenen taze turp da susuzluğumuzu alır.
- İftar ile sahur arasında 2-2,5 litre su içilmesi gerekir.