Zayıflatan Nefis Çorba ile Zayıflayın – Glisemik İndeks Değeri Düşük ve Leziz!
Zayıflatan Çorba - Düşük Glisemik İndeks
Son yıllarda yapılan araştırmalarda karbonhidratların tüketiminde glisemik indeks değerleri düşük olan besinlerin tüketiminin diabet oluşum riskini azalttığı ve ağırlık kaybına sebep olduğu görüldü. Kalori değeri olarak 1 dilim kepek ekmek 1 orta boy patatese eşittir, fakaaat her zaman tercihimiz 1 dilim kepek ekmekten olmalı, neden mi? 1 dilim ekmeğin kalorisi 1 orta boy patatesin kalorisine eşit olsa da glisemik indeksi daha düşüktür. Peki ne demektir glisemik indeks?
Son yıllarda yapılan çalışmalarda düşük yağlı ve düşük glisemik indeks (GI) e sahip besinlerin obezite tedavisinde ve oluşumunun engellenmesinde çok önemli olduğu görüldü. Glisemik indeksin tanımı; yediğimiz besinin kan şekerimizi ne kadar arttırdığı ile ilgilidir. Düşük glisemik indeksli besinlerin tüketimi
kan şekeri daha yavaş yükselmekte ve vücutta buna karşın daha az insülin salgılanmaktadır. İnsilün salınımı az olduğunda vücut daha az yağ depolamakta, ağırlık kaybı kolaylaşmaktadır, düşük GI besinlerin diğer bir yararı da kan şekerini seviyesini ayarlayarak açlığı azaltmalarıdır. Düşük GI besinleri tercih etmek uzun dönemde diabet, kalp hastalıkları ve hiperinsülinemi gibi kronik hastalıkların oluşma riski azalmaktadır.
Düşük glisemik indeksli zayıflatan çorba öğle ve akşam yemeklerinden önce birer kase içildiğinde tokluk sağlayarak fazla yemek yemenizi önleyip, zayıflamanızı kolaylaştırabilir. Hem sağlıklı hem leziz!
Malzemeler
1 orta boy kabak
1 kase doğranmış beyaz lahana
6 yeşil sivri biber
2 yemek kaşığı nohut
1/4 kase tarhun otu
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyonYapılışı
Sebzeleri iyice yıkayıp iri parçalar halinde doğrayın ve tencereye koyun. Üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağı ile kimyonu koyun ve sebzelerin üzeri kaplanıncaya kadar su ekleyerek kısık ateşte pişirin. Sebzelerin tam piştiğinden emin olduktan sonra mutfak robotundan geçirerek çorba kıvamına getirin.
1 Kişilik Hazırlama ve Pişirme Süresi: 25 dk
Zorluk Derecesi: 1 2 3 4 5
Afiyet olsun!
Düşük glisemik indeksli besinlerden oluşan örnek beslenme menüsü görmek için tıklayın:Sabah
3-4 kaşık yulaf ve 3-4 kaşık meyveli müsliyi 1 bardak az yağlı süt ve 2 adet ceviz koyarak tüketiniz
Ara
1 elma
Öğle
6-7 kaşık kepekli makarna (yağsız domates soslu) üzerine fesleğen ve peynir rendesi yanında bol buharda haşlanmış sebze tabağı ile
Ara
3 kayısı+3-4 adet kepekli bisküvi
Akşam
7-8 kaşık kurubaklagil yemeği
1 dilim kepek ekmek
Salata
Gece
1 probiyotik yoğurt+ 1 porsiyon meyve
Kaynak: Kısmen Form Sante