40 Yaşından Sonra Doğru Bakımla Yaşlanmayı Geciktirin, Genç Kalın

Paylaş
Özellikle kadınlar için orta yaşların başlangıcı olan 40.yaş günleri ayrı bir önem taşır. Özel hayatları, kariyerleri, sağlıkları ve artık yer çekimine yenik düşmeye başlamış bedenleri için yeni adımlar atmak ya da zamanı durdurmaya çalışmak söz konusudur. Pek çok kadın hayatın tadına yeni yeni varmaya başladığı 40 yaşına girdiğinde, kendini olgun ama hala genç hisseder. Her ne kadar artık 20’li yaşlardan uzaklaşmış ve 50’li yaşların menapoz dönemine yaklaşmışsa da gençliğini yakalamak ve korumak için geç değildir.
Yazımızda ilk olarak bayanlar için cilt bakımından bahsedeceğiz. Erkekler için cilt bakımı tüyoları da yazının sonunda. 

Bayanlar İçin Orta Yaşlarda Cilt Bakımı ve Cilt Problemlerinden Kurtulma Yolları

40’lı yaşlarını süren kadınların aynaya baktıklarında kendilerinde fark edebilecekleri yaşlanma belirtileri nelerdir? Ve bu belirtileri hızla geriye çevirme konusunda neler yapabiliriz?
Orta Yaş Cilt Bakımı
Orta Yaş Cilt Bakımı

Bu dönemlerde cildinizde birçok farklı problem baş gösterebilir. Bu problemlerin başlıcalarını inceleyecek olursak;

  • Ciltte sarkma ve kırışıklıklar
  • Lekeler ve aknelerin ortaya çıkması
  • Cildin rengini kaybetmesi
  • Ciltte yağlanma ve bundan dolayı sivilceler (lekeler)
  • Soyulma ve güneşe karşı hassasiyet

ve bu gibi daha birçok farklı problem, orta yaş döneminde cildin eğilim gösterebileceği başlıca problemlerdendir. Bu problemlerin önüne geçebilmek için ise uygulanması gereken birçok farklı uygulama söz konusudur.

Bu işe öncelikle bakımdan başlamak gerekir. Cilt bakımı konusunda gayet tutucu ve dakik uygulamalar sağlamak, bu problemleri hiç yaşamadan kendinizden uzaklaştırmanız anlamına gelebilir. Bununla dolaylı olarak uzmanların önerilerine kulak vermek son derece iyi olacaktır. Cilt problemlerinden kurtulma yolları ile ilgili aşağıdaki maddeleri incelemeniz son derece fayda sağlayacaktır…

  1. Hergün cildinizi temiz su, cilt için faydalı sabunlar ile temizlemeniz önemli bir detaydır.
  2. Kaliteli markaların cilt bakım ürünlerini tercih etmek, verimli sonuçlar doğurur.
  3. Her akşam yatarken cildinizi besleyici kremleri yüzünüze masaj yaparak yedirmelisiniz.
  4. Cilt maskeleri uygulamak ve bunları günlük olarak kullanmak, cildi daima diri tutacaktır.

Türkan Şoray

Orta Yaş Cilt Maskesi ve Tarifi

35 yaşlarını geçmiş iseniz artık cilt açısından orta yaş dönemine gelmişsiniz demektir ve bu dönemde cilt bakımı çok daha önemli bir hal alacaktır. Orta yaş cilt maskesi, haftada bir düzenli olarak uygulandığı takdirde son derece verimli ve sağlıklı bir cilt sunacaktır. Dilerseniz maskemiz ile ilgili detayları aşağıda sizlere sunalım.

  • İlk olarak 8 adet üzümü (çekirdekli ya da çekirdeksiz farketmez) çatal ya da karık yardımı ile iyice eziyoruz.
  • Üzüm kabuklarını ve suyunu ezdiğiniz kaptan çıkarmadan üzerine 1 yemek kaşığı taze portakal suyu ve 1 yemek kaşığı yeşil elma suyu koyarak iyice karıştırın.
  • Elde edilen karışımı bir pamuk ile yüzünüze masaj yapar edası ile iyice yedirin.
  • 15 dakika bekledikten sonra cildinizi duru su ve kaliteli cilt bakım sabunları eşliğinde yıkayarak temizleyebilirsiniz.

Yukarıdaki tarifi dilerseniz hergün, dilerseniz haftada bir belli günleri seçerek uygulayabilirsiniz. Uzmanların önerisi, hergün uygulanması yönündedir ancak haftada bir uygulanarak da aynı fayda gözlemlenebilmektedir.



Aynaya baktığınızda ne görüyorsunuz?

Yaş aldıkça çenemizin sivriliği kaybolmakta, eş zamanlı olarak yanaklarımız  yer çekiminin etkisiyle aşağıya sarkmaktadır. Üstelik biraz da kilo alınca özellikle 40’lı yaşlardan itibaren görüntümüz artık gençliğini ve diriliğini kaybetmektedir. Bu duruma birçok etken yol açmaktadır. Biz kadınlar özellikle hormonların etkisiyle ya daha genç görünürüz ya da daha yaşlı. Kadınlar her ay adet görür, çoğu kez en az bir hamilelik yaşar ve nihayet menopoza girer. Tüm bu dönemlere ek olarak bazen tiroid fonksiyonları bozulabilir, bazen insülin direnci olabilir bazen de hiçbir hastalık olmadığı halde sadece stres ile tetiklenen metabolik fonksiyon bozukluğu yaşayabilir. Ayrıca ara ara vücudunda ödemleri olur, uykusuzluğa bağlı cildi bozulabilir.
Ajda Pekkan
Ajda Pekkan

Yaşlanmak kaçınılmazdır!

Ancak anti-aging (yaşlanmayı geciktirme) ile ilgilenen hekimlerin hedefi bu sayılanlarla nasıl mücadele edileceğini bilmek olmalıdır.
20’li yaşlarımızda yanaklar iki parmak arasına gelmeyecek kadar sıkı ve cilt yukarıda iken, 40 ve sonrasında cilt daha yumuşak -“yüzden makas almak” daha kolay-, şakaklar daha basık, cilt hafifçe inişe geçmiştir. 20’li yaşlarda dişler mineler açısından daha dolgun, alt ve üst dudakların hemen dibinden değerek başlar ve daha uzundur. Oysa 40 yaşından sonra dudaklardan daha geride, daha az dolgun olup; ilave olarak dudaklar yumuşamış, dudak üstü ciltte dişlerin gölgelerini (smoker lines) göstermeye başlamıştır. Hatta sadece dişler değil çene kemiği, orta yüz kemiği (implantların girdiği maksilla kemiği), şakak kemiği, alın kemiği de kemik üretiminin yavaşlamasına bağlı olarak çökmeye başlamaktadır.
Orta yüz kemiklerinin çökmesi, yağ dokusunun aşağı inmesi burun ile yanak arasındaki (nasolabial) katlantının sebebidir. Burası bizi en yorgun gösteren yerdir. Şakak kemiklerinin olduğu alandaki dolgunluk azaldığında, ciltte sarkma veya yumuşama olduğunda bu durum; göz çevresindeki kırışıklıkların daha derin görünmesine hatta göz kapaklarının yanlardan sarkmasına ve ileride kapanmasına neden olmaktadır.
Çene çevresi ve boyun ise zaten yumuşak yerlerimiz olup, bir de üzerine 40 yılın yaşanmışlığı eklenince bu bölgedeki çöküntü alanları, göz çevresi ve üst yanak çıkıntısının daha kötü görünmesine neden olmaktadır.
Çözüm, eksileni yerine koymaktır
Bu bölgenin eski dolgunluğuna gelebilmesi için gerekirse kalsiyum içerikli ürünler, derin enjeksiyon şartıyla kemik üstüne konabilir ya da daha kolay olanı hyaluronik asit uygulamaları ile eksileni telafi etme uygulaması yapılabilir. Natürel görünümün korunması için her zaman eksileni yerine koyma “o eski ben gibi olma” mantığı ile tedavi planlandığında daha genç ve diri görünebiliriz.
 
The API for 500px.com is no longer available for public use.

40 ve Üzeri Yaşlar ve Menapoza Kadar Olan Dönem İçin Öneriler

Kilo aldığımızda yüzümüzün ağırlığı (dolgunluğu) artınca aşağıya sarkma hızı da artar. Kilo almak ya da dolgun bir yüze sahip olmak kırışıklıkları yok ediyor görüşü hem doğru hem de yanlıştır.
Kilo her zaman yaşı büyük gösterdiği için kırışıksız bir görünüme rağmen genç gösteremeyiz.
Kilomuzu masaya yatıralım ve sağlıklı bir şekilde fazla kilolarımızdan kurtulalım.  Gerekirse bir doktor rehberliğinde anti-aging gıda takviyelerinden faydalanalım.
Mimiklerimizin kontrolü için gereken yerlere kişiye özel lokal botulinum toksin uygulayabiliriz. Cildin sıkılaşması için düzenli olarak cildi uyaralım. Bu uyarıyı bilinçli ellerde roller, mikrodermabrazyon, kimyasal peeling, ve bazı cihazlarla (IPL, radyofrekans), evde haftalık ve günlük kremlerle yapalım. Boşluklara ve dalgalı görünümlü alanlara su çekme yeteneği olan hyaluronik asit uygulayabiliriz. Ayrıca PRP gibi, kök hücre gibi hücresel bakımları da senelik olarak planlayabiliriz. Elbette tüm bunların hepsini bir seferde yapmak mümkündür. Ayrıca zamana yayarak, yapabildiğimiz ile başlayıp ilerleyebiliriz.

Cilt temizliğinin altın kuralları

Hepimiz bu kuralı biliyoruz: Sabahları ya da akşamları bakım yapmaya başlamadan önce yüzümüzü iyice temizlememiz gerekiyor. Bu kural duru ve güzel bir tenin de habercisi.

Sadece makyajı temizlemek yeterli değil. Cildin gözenekleri tıkayan, sivilce ve siyah noktaların oluşumuna neden olan günün ağırlığından kurtulması gerekiyor.

Peki, hangi temizlik hangi cilt tipine en uygun? Sadece su ve sabun yeterli mi? Fazla su ve sabun cildin kurumasına ve cilt yüzeyinde hassasiyet oluşmasına neden oluyor.

Normal ve kuru ciltler: Bu cilt tipi için süt formundaki ürünler öneriliyor. Hassas temizleyiciler cildi makyajdan arındırırken bile bakımını yapıyor ve gerekli yağların yine ciltte kalmasını sağlıyor. Makyaj temizliği sonunda fazla yağın alınması için yine alkolsüz tonikler uygun. Normal ve kuru ciltlerin temizlik sırasında su kullanmaları sakıncalı olabilir. Cildi canlandırmak ve tazelik kazandırmak için soğuk su yerine ferahlatıcı yüz tonikleri kullanılmalı. Derinlemesine temizlik içinse yüzünüze iki haftada bir peeling uygulayın.


Yağlı ve karma ciltler: Bu cilde tipinde asla unutmamanız gereken kurallardan biri temizlik! Jel ya da köpük kullandığınız her ürün suyla temizlendiğinde ciltteki yağ bezlerini harekete geçiriyor, bu da cildin soluk ve mat görünmesine neden oluyor. Temizlik sırasında yapmanız gereken önce tonik uygulayıp ardından bakım yapmak. Yağlı ciltlerde ölü derileri cilt yüzeyinden arındırmak için haftada en az bir kez peeling uygulanmalı.

Cildinize doğru bakım yapıyor musunuz? Dünyanın en iyi kremi bile cilt temizliği sırasında işlediğimiz günahları affettirecek kudrete sahip değil. Bu yüzden temizlik sırasında en önemli nokta hiçbir detayı atlamamak. Hassas ve kuru ciltlerin ihtiyacı olan temizlik ürünü sadece sütler ve kremler olmalı. Önemli olan ürünlerin bileşiminde nem tutan (örneğin aloe vera) etkili içeriklerin bulunması. Sütlü emülsiyonlar ve köpükler özellikle normal ve yağlı cilt tipleri için ideal. Çok yağlı ciltler ise jel ya da köpük temizleyicileri tercih etmeli. Aynı kural karma ciltler için de geçerli. Sabun kesinlikle yüz ve boyun bölgesinin temizliği için kullanılmamalı.

Temizleme losyonları vazgeçilmez mi, lüks mü?
Losyonlar tüm cilt tiplerinde vazgeçilmez ürünler arasında. Çünkü temizlik sırasında cildin pH değerinin dengesi bozuluyor. İşte, temizleme losyonları cildin bu dengesini yeniden sağlamasına yardımcı oluyor. Hassas ya da kuru cilde sahipseniz, hamamelis, ıhlamur ya da arnika papatyası gibi yatıştırıcı içerikli ürünleri tercih edebilirsiniz. Kesinlikle alkollü yüz tonikleri kullanmayın. Yağlı ciltlere iyi bir alternatif de nemlendirici okaliptus ya da eğrelti otu ekstreli ürünler. Cildi aynı zamanda kirlerden de arındırmaya birebir.

Temizleme sütünü yüzden nasıl arındıralım? Ilık su bir istisna dışında tüm ciltler için en iyi temizleme metodu. Eğer çok kuru cilde sahipseniz, temizleme ürünlerinin cilt yüzeyindeki fazlalıklarını makyaj pamuğu ya da ıslak mendille alın. Yağlı cildi olanlar duş sonrası kısa süreliğine soğuk suyu üzerlerine tutmalı. Soğuk su gözeneklerin kapanmasını sağlıyor. Eğer kılcal damarlarınız cilt yüzeyine çok yakınsa cildinizi asla sıcak suyla yıkamayın. Sıcak, gözenekleri açarak kılcal damarların yırtılmasına neden olabilir.

 

Erkekler İçin Orta Yas Cilt Bakımı
Erkekler İçin Orta Yas Cilt Bakımı

Erkeklere cilt bakımı tüyoları

Akne izine lazer, derin çizgilere botoks, yıllara meydan okumak isteyen erkekler için de retinoik asit, vitamin C ve meyve asitli kremler öneriliyor.

Erkeklerde etkileyici ve sağlıklı bir görüntü için atılacak ilk adımın temiz ve bakımlı bir cilt. İşte modern çağın metroseksüel erkeklerine basit ama etkili bakım tüyoları:

Erkeklerde cilt bakımının temeli; cilt temizliği, nemlendiriciler ve güneş koruyucu kremlerdir. Ayrıca akne izi sorunu olanlar peeling ve lazerden, derin çizgileri oluşanlar ise botoks ve dolgu gibi neştersiz yöntemlerden yararlanabilir. Yaşlanmayı geciktirmek isteyen erkekler ise retinoik asit, vitamin C ve meyve asidi içeren kremler kullanabilir.

ERKEKLERİN CİLDİ DAHA KALIN
Erkeklerin cilt yapısı kadınlardan farklıdır. Testesteron hormonu, cildin daha kalın, daha yağlı, gözeneklerin daha geniş olmasına neden olur. Yağ salgısının fazla olması aknenin erkeklerde daha şiddetli ve daha uzun sürmesine yol açar. Kas geliştirmek üzere veya atletik performansı arttırtmak amacıyla anabolik steroid değimiz ilaçların kullanılması da şiddetli akne formlarının ortaya çıkmasına neden olur.

SİVİLCELERİNİZİ SAKIN SIKMAYIN
Akne tedavisinde dıştan uygulanan ve ağızdan alınan ilaçlardan yararlanılır. Akneden kaynaklanan izlerin engellenmesi açısından tedavinin mümkün olduğunca erken başlanması ve sivilcelerin kesinlikle sıkılmaması gerekir. Akne izleri kişinin ileri yaşamında büyük bir sorun olabilir.

Akne izlerinin tedavisinde peeling (deriyi soyma), deri tıraşlama ve lazer işlemlerine başvurulur. Akne izinin şiddeti kullanılacak yöntemin çeşidini belirler. Peeling; hafif, orta ve derin şiddette derinin soyularak atılması, alttan yeni sağlıklı daha az izli bir derinin gelmesini hedefler.

Cuneyt Arkin Esref Kolcak

ERKEK DAHA GEÇ YAŞLANIYOR
Kollajen salgısı erkeklerde daha fazladır. Derinin kalın, kollajenin fazla olması erkeklerde cilt yaşlanmasının daha geç başlamasını sağlar. Deride incelme, çizgilerde belirginleşme 40-50’li yaşlarda kendini belli eder. Ancak dışarıda geçirilen zamanın daha fazla olması ve güneş koruyucu kullanımına önem verilmemesi, dışsal faktör kökenli yaşlanmanın erkeklerde daha belirgin olmasına sebebiyet verir ki; bu yüzden de erkeklerde derin kırışıklar daha belirgindir.

ÇİZGİLER ÇIKTIYSA BOTOKS ZAMANI
Derin çizgilerin ortadan kaldırılması için botoks, dolgu enjeksiyonu ve lazer yöntemine başvurulur. Botoks ve dolgu kişinin günlük yaşamını etkilememesi ve kısa sürede yapılması açısından tercih edilmektedir.

Yaşlanmayı geciktirmek amacıyla retinoik asit, vitamin C, meyve asidi içeren kremlerden faydalanılır. Sigara ve alkol tüketiminin az olması, düzenli beslenme ve spor da yaşlanmanın gecikmesinde etkili olmaktadır.

EN ETKİLİ PEELİNG TIRAŞ
Erkeklerin günlük yaptıkları sakal tıraşı; sakalların ve ölü deri tabakasının atılmasını sağlar. Tıraş aslında bir çeşit peeling görevi görür. Ancak cilt tıraştan dolayı hassaslaşır. Bu yüzden tıraş öncesi alkol ve mentol içermeyen tıraş kremleri tercih edilmelidir. Tıraşın, kılların yönüne göre yapılmasına özen gösterilmelidir.

Özellikle kıvırcık kıl yapısına sahip kişilerde deriden kabarık şekilde kendini belli eden kıl batıkları görülebilir. Kıl batığı kişiyi kozmetik olarak rahatsız etmenin yanında enfeksiyona da yol açabilir. Tıraşta hijyene önem verilmelidir. Tıraş sonrası ise cildi tahriş etmeyen nemlendirici sürülmelidir. Alkol içeren after-shave losyonlar ciltte yanma, batma ve karıncalanma gibi şikayetlere neden olur.

ERKEKLERE DE EPİLASYON YAPILIR
Erkeklerin son yıllarda dermatologlara başvurdukları sorunlardan biri de vücut kıllarından uzaklaşma yöntemleridir. Boyun, sırt ve göğüs kılları erkek hastalarda kozmetik olarak sorun yaratmaktadır. Lazer epilasyon; bu bölgelerdeki kılların uzaklaştırılmasında etkili olmaktadır. Lazer epilasyon sadece kozmetik bir tedavi yöntemi olmayıp, boyun bölgesinde tıraştan kaynaklanan kıl batıklarını da tedavi edilmektedir.

TERLEYEN ERKEKLERE BOTOKS
Ter bezleri sayısı erkeklerde kadınlara göre daha fazladır. Fazla salgılanan ter, hastayı kozmetik olarak rahatsız etmenin yanında bakteri ve mantar enfeksiyonu gelişimine zemin hazırlar. Terin azaltılması amacıyla hafif vakalarda dıştan uygulanan ilaçlara başvurulur. Terleme çok ileri durumlardaysa botoks enjeksiyonu bu yönde de etkili olur.

Sadri Alışık
Sadri Alışık

HER ERKEĞİN KABUSU SAÇ DÖKÜLMESİ: Testesteron hormonu, genetik olarak yatkınlığı olan kişilerde, erkek tipi saç dökülmesi dediğimiz saçın ön kısmında açılmaya neden olur. Dökülme otuzlu yaşlarda kendini belli eder. Genetik faktörlerin yanında yetersiz beslenme, kullanılan ilaçlar ve stresin de dökülmede arttırıcı rolü vardır. Kimyasal maddelerin saça çok fazla uygulanması dökülmeyi arttırıcı diğer sebeplerdir. Erkek tipi dökülme medikal ve cerrahi yöntemlerle tedavi edilir. Medikal tedavilerin uzun süreli olduğu konusunda hastalar bilgilendirilmelidir.

BAKIMLI ERKEKLER BUNLARI MUTLAKA YAPIN!
Erkeklerde cilt bakımının temel öğeleri cilt temizliği, nemlendiriciler ve güneş koruyuculardan oluşur. Cilt günde iki defa temizlenmelidir. Ciltteki yağ ve kir artıkları bu şekilde uzaklaştırılır. Cildinizi her gün nemlendirin. Kullanılacak nemlendiricinin güneş koruyucu içermesi, dışsal kaynaklı yaşlanmanın engellemesinde de etkili olur. Yüzünüzü ılık suyla yıkamanız, cildinizin tıraşa uyumunu sağlar.
Cildin tahriş olmasını önlemek için tıraş bıçağınızı haftada bir yenileyin. Tıraş sonrası cildi tahriş etmeyen nemlendirici sürülmelidir. Düzenli uyumaya özen gösterin. İyi bir gece uykusu yaşlanmaya karşı en etkili yöntemlerden biridir! Cildinizin kurumaması için günde iki litre su içmeye özen gösterin.

 

Kaynak: Nilüfer Pazvantoğlu, Betül Şengör, Gökhan Okan

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

error: Content is protected !!